Geoffrey Douglas Maitland

Maitland is één van de vele grondleggers van manuele therapie

Geoffrey “Geoff” Douglas Maitland is één van de vele grondleggers van manuele therapie waar IMFT de boter haalt. Hij werd geboren in 1924 en overleed in 2010 in Adelaide, Australië. Hij werd 85 jaar. In die 85 jaar werd hij een vooraanstaand inspirator voor vele manueel therapeuten.

Geoffrey Douglas Maitland is een van de grondleggers van de manuele therapie

Maitland Approach

De principes van Geoffrey Douglas Maitland voor onderzoek en behandeling zijn overgenomen door therapeuten over de hele wereld. Op hun beurt deelden zij zijn concept met hun studenten en collega’s. Wanneer een patiënt wordt geëvalueerd en behandeld met behulp van de ‘Maitland Approach’, is de vaste hand van Maitland er, vlak naast ons, om miljoenen patiënten te behandelen. De impact van Maitland is enorm. Chad Cook benoemt in “Orthopedic Manual Therapy: An Evidence Based Approach” Maitland als “Simpelweg een klinisch genie”.

Maitland is simpelweg een klinisch genie

Maitland is altijd volhardend geweest in zijn overtuiging dat klinische beoordeling voorrang heeft op theoretische constructies. Klinisch redeneren stond bij Maitland voorop en zijn instructie was streng. Hij accepteerde niets minder dan perfectie, van de gedetailleerde en patiëntgerichte beoordeling tot de effectieve toepassing van zeer gedetailleerde en specifieke bewegingen. Hij was meedogenloos in zijn zoektocht naar ‘het antwoord’ door middel van een rigoureuze, gedetailleerde klinische beoordeling, behandeling en herbeoordeling.

Piloot wordt kinesitherapeut

Geoffrey was een piloot van een Lancaster Bomber, gestationeerd in Groot-Brittanië bij de RAAF gedurende de tweede wereldoorlog. Hij vloog talrijke gevaarlijke missies. Na de oorlog studeerde hij kinesitherapie in Australië. Hij richtte er de allereerste in de wereld gecertificeerde opleiding in manuele therapie op, in 1965 in Adelaide. Toen duurde de cursus 3 maanden.

Hij bleef zijn kennis bijschaven. Wekelijks spendeerde hij een halve dag in de medische bibliotheken om documentatie te bestuderen van alle beroepen die te maken hebben met musculoskeletale stoornissen.

Medestichter IFOMPT

In 1974 is hij medestichter van de IFOMT, International Federation of Orthopaedic Manipulative Therapy. Tegenwoordig spreken we van IFOMPT, International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapy.

Steun van vrouw Anne

Niets van zijn werk zou mogelijk zijn geweest zonder de steun van zijn vrouw, Anne, de moeder van zijn twee kinderen, John en Wendy. Anne is niet alleen verantwoordelijk voor de meeste grafische voorstellingen in zijn publicaties; ze heeft ook de aantekeningen en manuscripten van haar man herzien en veel van zijn cursussen op video opgenomen. Ze zijn vrijwel onafscheidelijk sinds hun eerste ontmoeting in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maitland ontdek je bij IMFT

De kostbare kennis van Maitland en van vele anderen ontdek je in de vele opleidingen van IMFT. Doe mee en laat je onderdompelen in de Maitland methode.