De centrale plaats van het bekken in ons globaal onderzoek

Vroeger dacht ik dat er overdreven aandacht werd geschonken aan het bekken toen ik allerlei opleidingen volgde. Door de jaren heen heb ik geconstateerd dat het bekken wel degelijk een centrale plaats inneemt als we onze patiënten in de globaliteit willen onderzoeken of behandelen. Daarom heb ik me met de jaren verdiept in de functionele eenheid van het bekken en geconstateerd dat dit een grote meerwaarde is. Mijn opgedane kennis wil ik daarom ook graag delen.

Het bekken heeft een centrale plaats.

Het belang van het bekken bij manuele therapie - Alain Steverlynck

Het bekken als functionele eenheid

De functionele eenheid van het bekken omvat verschillende gewrichten: de symphysis pubis, het lumbo-sacrale gewricht, de coxo-femorale en de sacro-iliacale gewrichten. Als de stijgende of dalende krachten op het bekken toekomen, dan is het belangrijk dat de verdeling correct gebeurt.

Het bekken is de verdeler van de stijgende en dalende krachten.

Inspectie als eerste belangrijke parameter

De inspectie is een eerste belangrijke parameter – na de anamnese natuurlijk – om te constateren of het evenwicht van die functionele eenheid verstoord is. Het stappatroon geeft ons extra informatie. De kennis van de biomechanica daaromtrent is ongelooflijk interessant en is essentieel om te kunnen toepassen in een gestandaardiseerd onderzoek.

Praktische toepassing

In onze opleiding Manuele Therapie van het Bekken spenderen we naast de theorie ook veel aandacht aan de praktische toepassing ervan. Uiteindelijk hebben we een behandelingsplan dat zowel op articulair, musculair, functioneel en myofasciaal vlak uitgewerkt is. Casussen verduidelijken dit inzicht.

Greets, Alain.