Carrière van meer dan 40 jaar

Robert “Bob” Elvey heeft gedurende zijn meer dan 40 jaar durende carrière een enorme bijdrage geleverd aan de omvang en kwaliteit van de klinische praktijk van manuele therapie en musculoskeletale kinesitherapie. Hij beheerste scherpzinnige klinische vaardigheden en observaties. Hiermee ontwikkelde hij een baanbrekende wijze van onderzoek. Elvey is in het bijzonder gekend voor het onderzoek naar en aanpak van de neurodynamica van de bovenste ledematen.

Foto Robert Bob Elvey krijgt van IFOMPT de Georffrey Maitland Memorial Award

Vernieuwend klinisch onderzoek met neurodynamica

Gedurende meer dan twee decennia ontwikkelde hij de klinische wetenschap en de praktijk van de neurodynamica van de bovenste ledematen voor patiënten met nek- en armpijn. Dit combineerde hij met onderzoek naar de klinische behandeling van pijnstoornissen.

Zijn vernieuwend klinisch onderzoek leidde tot verandering en innovatie in de praktijk. Het heeft een grote invloed gehad op de musculoskeletale praktijk. Hij droeg een aanzienlijk deel bij aan het oeuvre van internationaal onderzoek.

Elvey test

Elvey ontwikkelde onder andere de brachiale plexus tension test (BPTT). Aan de hand van kadavers toonde hij aan dat door het bovenste lidmaat in bepaalde richtingen te bewegen, dit leidde tot bewegingen in de onderste cervicale zenuwwortels. Deze test is gekend onder de naam upper limb tension test (ULTT).

Inspirator voor velen

Tijdens zijn ganse carrière werd Elvey regelmatig uitgenodigd om professionele ontwikkelingscursussen aan te bieden in binnen- en buitenland en gaf hij uitgebreid les op het gebied van manuele therapie en neurodynamica. Hij inspireerde velen die hij onderwees en begeleidde, en hij laat een erfenis na van begaafde clinici en onderzoekers over de hele wereld om het werk op het gebied van de musculoskeletale kinesitherapie verder te zetten.

Leer Elvey kennen bij IMFT

De docenten van IMFT dragen met trots de kennis van Elvey verder uit. Zin om hier meer over te weten? Kom kennismaken met de opleidingen van IMFT.