Onze docent Jan D’hiet kreeg een patiënt over de vloer met pijn in de onderbuik. Lees mee hoe Jan deze klacht benaderde.

Hulpvraag: chronische last in linker onderbuik

Meneer H.W. consulteerde Jan met chronische last in de linker onderbuik. Na medicatie van de huisarts en later doorverwijzing naar een dokter-specialist voor een coloscopie bleef de pijn bestaan.

Meneer kende Jan omdat hij hem vroeger had kunnen helpen met rugklachten. Op eigen initiatief besloot hij bij Jan te rade te gaan.

Het onderzoek

Jan weet dat TLO-zenuwen maar ook triggerpoints van spieren kunnen uitstralen naar de onderbuik: Rectus Abdominis, Obliquus Externus Abdominis, Iliocostalis Thoracis, Quadratus Lumborum, Iliopsoas en Pyramidalis. Daarom richtte collega Jan zijn aandacht tijdens het onderzoek op de volledige musculoskeletale regio van hooglumbaal tot de linkerheup.

Twee dingen vielen duidelijk op in het klinisch onderzoek. Zijn bekken toonde een linker posteriorrotatie met een overgevoelige myofasciaal geladen m. iliopsoas. Hier was differentiaal diagnose met sensibiliteitstoornis in het L1 dermatoom relevant.

De behandeling

Na correctie van het bekken en ontspannende technieken van de psoas was de klacht duidelijk beter. Hypertonie van de m. iliopsoas gekoppeld  aan de bekkenrotatie deed deze patiënt maanden sukkelen. Na 3 behandelingen was de aldus myofasciale pijn in de onderbuik verdwenen.

De aanpak van IMFT-Education

Als primair letsel leek voor Jan de pathologische rotatie het meest voor de hand liggend.

De opstijgende keten als de afdalende keten werden gecontroleerd en gecorrigeerd. Muscle-energy technieken, stretching en myofaciale technieken voor de m. iliopsoas werden toegepast en aangeleerd. 

De expertise van IMFT-Education in de manuele therapie verhielp de klacht zeer doeltreffend. Wil jij ook meer inzicht krijgen in onze aanpak? Ga dan snel kijken bij onze opleidingen.