Is de oorzaak anatomisch of functioneel? Wanneer zijn de rugklachten begonnen? Wat is echt en wat is vals? Zijn er in- of outflare bewegingen? Is het meestal functioneel? Waarom doe je spierlengtetesten? Hoe kom ik hier meer te weten over? De antwoorden vind je hieronder.

Ontstaan rugklachten door beenlengteverschil? Een factcheck.

Anatomisch of functioneel?

Je krijgt in jouw praktijk een patiënt met rugklachten en de oorzaak zou een beenlengteverschil zijn. In zo’n situatie ga je het gezond boerenverstand laten primeren. Gaat het over een anatomisch of functioneel beenlengteverschil? Hiervoor controleer je twee zaken:

  • Ten eerste: Wat is de leeftijd van de patiënt?
  • Ten tweede: Hoelang heeft de patiënt deze klachten?

Rugklachten na de puberteit

Bij iemand van 50 jaar die 6 maanden klachten heeft, kan een echt beenlengteverschil nooit de oorzaak zijn, tenminste als er geen interventies zijn gebeurd na trauma of operatie. Waarom niet? Dit anatomisch beenlengteverschil zou al na de puberteit rugklachten gegeven hebben als dat de oorzaak zou zijn, toch?

Echt of vals?

Daarom ga je bij jouw patiënten steeds op zoek of er een echt anatomisch beenlengteverschil of een vals functioneel beenlengteverschil aanwezig is.

Hoe ga je hierbij te werk?

De biomechanica leert jou dat een echt kort been zal proberen te verlengen, dit door een anterorotatie uit te voeren van het ilium. Een echt lang been daarentegen, zal proberen te verkorten, door een posterorotatie uit te voeren van het ilium. In jouw klinisch onderzoek vind je hierbij een overprogrammatie van de verantwoordelijke musculatuur terug.

Outflare en inflare

Soms is de anterorotatie en de posterorotatie niet voldoende om te compenseren. Het lichaam wil ook een schaarstand van de pubis vermijden, wat anders zou leiden tot fricties en irritaties. Wat er dan wel gebeurt? Er wordt op de anterorotatie, een outflare of opening in superpositie geprogrammeerd en op de posterorotatie, een inflare of sluiting.

In- en outflare bewegingen zijn bewegingen die verlopen volgens een schuine as die loopt van het SIG naar de pubis.

Vaak functioneel

Een functioneel beenlengteverschil zie je vaak in de praktijk. Je observeert in jouw onderzoek een inflare-positie van het ilium bij het korte been. De verantwoordelijke spieren hiervoor zijn de schuine buikspieren en de adductoren. Op het zogenaamde lange been hebben we de programmatie van de bekkenbodemspieren en TFL, Glutei, Piriformis, …

Spierlengtetesten

Spierlengtetesten geven jou alvast veel relevante informatie hieromtrent. Het uitvoeren van enkele positietesten en de Downing test brengt je nog een heel stuk verder in het klinisch redeneringsproces tijdens jouw onderzoek.

Zin om meer te weten?

Deze en veel meer praktische informatie krijg je tijdens de 3-daagse cursus Rugklachten: net iets anders bekeken door kinesitherapeuten die globaal durven denken.