Wat is de oorzaak van een trapeziussyndroom?

Een vlag die een grote lading dekt. Dagelijks krijgen we mensen over de vloer met een voorschrift “trapeziussyndroom”. De dokter herkent de klok maar wij moeten de klepel zoeken. Onder de monnikskap schuilen vele oorzaakgevolg-ketens die dit syndroom generen. Een syndroom is immers een verzameling van symptomen waar we de oorzaak niet glashelder kunnen benoemen.

trapeziussyndroom

Foto: drobotdean – www.freepik.com

Meer functioneel dan structureel probleem

Meestal is er geen sprake van een structureel probleem maar eerder een functioneel probleem (zoals bij de meeste aspecifieke rugklachten). Kun jij haarfijn een gericht klinisch onderzoek uittekenen die de symptomen kunnen verklaren? De oorzaak-gevolg-ketens kunnen dalend of stijgend ontstaan. Met klachten naar de arm, thorax en hoofd. Zaken als TOS, cervicogene hoofdpijn, hoog-cervicale problemen met temperomandibulair lijden, scapula dysfunctie met impingment, ademhalingsproblematiek met diafragmahypertonie en chronische hyperventilatie kunnen in verband gebracht worden. Dit alles in een bio-psychosociaal kader kunnen sleutels zijn om een duurzame oplossing van dit syndroom te vinden.

Combinatie van endogene en exogene belasting

De klacht is meestal een cocktail van endogene en exogene belasting of noem het respectievelijk stress (daarom niet met een negatieve connotatie) met verkeerde houdingen en bewegingen. Niet toevallig de werksituatie van vele patiënten. Daarom zullen inzicht in de biomechanica en het animaal en neurovegetatieve zenuwstelsel van primordial belang zijn om de psychosomatische aandoening te ontwarren en adequaat te behandelen.

Zin om je te verdiepen?

Klinkt dit alles herkenbaar maar vooralsnog moeilijk benaderbaar? Met de opleiding Manuele Therapie van Segmentaal tot Globaal groei jij uit tot expert en gaat je patiënt tevreden naar huis.